Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ

Σταθερά πτωτικός είναι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των πυρκαγιών που εκδηλώνονται στην Ήπειρο, ενώ φθίνουσα πορεία κατά συνέπεια παρουσιάζουν και οι καμένες εκτάσεις. 
Με τη λήξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου, έγινε ο απολογισμός βάσει του οποίου προκύπτει ότι το 2014 σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου εκδηλώθηκαν 236 αγροτοδασικές πυρκαγιές και κάηκαν 1042,2 στρέμματα  δασικών, χορτολιβαδικών  και αγροτικών εκτάσεων. Το 2011 οι πυρκαγιές ήταν 950 και κάηκαν 25.527,9 στρέμματα, το 2012 καταγράφηκαν 742 φωτιές που έκαψαν 7.972,4 στρέμματα και το 2013 430 φωτιές με 2.731,6 στρέμματα καμένων εκτάσεων.
Φέτος, σε σχέση με το έτος 2013, παρατηρήθηκε μείωση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε ποσοστό 45% και μείωση του αριθμού των καιόμενων εκτάσεων σε ποσοστό 62%. Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε και το γεγονός πως υπήρχαν μόνο τρεις εισαγόμενες πυρκαγιές από την Αλβανία, στην περιοχή ευθύνης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηγουμενίτσας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο σχεδόν των πυρκαγιών αντιμετωπίστηκε από επίγειες δυνάμεις με ενεργοποίηση και αξιοποίηση στο έπακρο των πεζοπόρων τμημάτων, ενώ δεν ζητήθηκε η συνδρομή μισθωμένων εναέριων μέσων. 


Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, Αρχιπύραρχος Βασίλειος Κώνστας, μιλώντας στην εκπομπή «Πολιτική Κουζίνα» και στη Βίλιαν Στασινού, τόνισε πως οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση του αριθμού πυρκαγιών και των καιόμενων εκτάσεων είναι η άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού καταστολής, η καλύτερη αξιοποίηση των επίγειων δυνάμεων, η πολύ καλή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους στη δασοπυρόσβεση φορείς και η άμεση ενεργοποίηση τους όταν απαιτήθηκε, η ευαισθητοποίηση των πολιτών, η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κατά μήκος των Ελληνοαλβανικών συνόρων, οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς και η συνεργασία σε διαπεριφερειακό επίπεδο με την Αλβανία για λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων αλλά και για άμεση επέμβαση και συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι δασικές πυρκαγιές στο αρχικό στάδιο. Ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει συνεργασία και σε διακρατικό επίπεδο, με την υπογραφή μάλιστα ενός πρωτοκόλλου συνεργασίας. 
Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, τόνισε ότι αρκετά από αυτά είναι συνυφασμένα  με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, όπως η ύπαρξη δυο  Εθνικών δρυμών, του έντονου ανάγλυφου με ψηλά όρη και απότομες βαθιές χαράδρες, οι πολύ μεγάλες οδικές αποστάσεις σε συνδυασμό με το  δύσκολο και ορεινό οδικό δίκτυο, καθώς και οι διάσπαρτοι ύποπτοι ναρκοθετημένοι χώροι της ελληνοαλβανικής μεθορίου.


Επίσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την απουσία ή καθυστέρηση στη συντήρηση και στον καθαρισμό πολλών δασικών - αγροτικών δρόμων, τα ανεπαρκή μέτρα πρόληψης πυρκαγιών από τους κατοίκους των περιοχών, τον πλημμελή καθαρισμό των περιαστικών δασών και της βλάστησης πλησίον του δικτύου της Δ.Ε.Η.


ΠΗΓΗ : www.vimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου