Σάββατο 3 Μαΐου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

                                                                                                                        Αθήνα, 2 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλου Γεωργιάδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα,Παρασκευή 2 Μαΐου 2014, στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Υπουργείου, με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και τους Περιφερειακούς Διοικητές της χώρας, με αντικείμενο την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από χθες και την καλύτερη δυνατή ανταπόκριση του προσωπικού.
Τόσο η Πολιτική όσο και η Φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος έδωσαν
τις κατευθύνσεις τους στους νεοπροαχθέντες Διοικητές των ΠΕ. ΠΥ. Δ., προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σε θέματα οργάνωσης και επιχειρησιακού σχεδιασμού ώστε να είναι το Πυροσβεστικό Σώμα καθ΄ όλα έτοιμο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.
Ο κ. Δένδιας κατά την έναρξη της σύσκεψης ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Αρχηγέ, αφού σας ευχηθώ για τα καινούργια σας καθήκοντα, να σας πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά που σας βλέπω στο Υπουργείο. Προσβλέπω στη στενή συνεργασία και εγώ και το Γραφείο μου και ο Γενικός Γραμματέας. Είμαστε στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος για να βοηθήσουμε στο βαθμό που μπορούμε για την επίλυση προβλημάτων που γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής δε διότι με τις κρίσεις που έγιναν υλοποιήθηκε και το νέο οργανόγραμμα του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ευελπιστώ ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν και στο Υπουργείο και στην Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι αποδοτικές και βέβαια δεν σημαίνει ότι τελειώνει με τις κρίσεις η υλοποίηση.
Αλλά εν πάση περιπτώσει η λειτουργία χωρίς προβλήματα με το νέο οργανόγραμμα είναι δηλωτική μιας επιτυχούς προσπάθειας από την πλευρά της φυσικής ηγεσίας και από εσάς. Θα ήθελα μόνο να πω ότι προσβλέπω πάρα πολύ και στις μεταρρυθμίσεις και στις βελτιώσεις στην παρεχόμενη εκπαίδευση των νέων στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος. Αναφέρομαι στη Σχολή του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ισχύει και στην Ελληνική Αστυνομία, έτσι ισχύει και σε εσάς. Πρέπει να αναβαθμίσουμε δραματικά το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα νέα στελέχη των Σωμάτων. Και σε αυτό περιμένω τη στενή σας συνεργασία. Θα δείτε τις παρεμβάσεις σύντομα, θα έρθω και εγώ και θα κουβεντιάσουμε. Ευελπιστώ σε μεγάλες αλλαγές και στον τομέα αυτό.
Πάμε τώρα σε αυτό που έρχεται μπροστά μας, στην αντιπυρική περίοδο.
Kυρία και κύριοι, υπάρχει μία κυρία εδώ όποτε μη μείνω μόνο στο κύριοι,
Ξεκινάω από ένα πολύ υψηλό σκαλοπάτι. Και αυτό είναι η περσινή περίοδος. Στην περσινή περίοδο χάρη στην εργασία σας, χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του Έλληνα Πυροσβέστη, χάρη εάν θέλετε και σε μικρές αλλαγές που υλοποιήθηκαν με την εισήγηση του Γενικού Γραμματέα του κυρίου Γεωργιάδη, αυτό το οποίο επετεύχθη ήταν εκπληκτικό. Μία βελτίωση γενικά της τάξης του 50% στις ζημιές που είχαμε υποστεί.
Όμως για εσάς αυτό είναι το σημείο εκκίνησης. Αυτό σημαίνει ότι καλείστε να βελτιώσετε τα περσινά αποτελέσματα. Και αυτό δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής. Είναι γνωστό ότι ουδείς πακτωλός χρημάτων διετέθη στο Πυροσβεστικό Σώμα ή στο Υπουργείο τον τελευταίο χρόνο. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ιπτάμενα μέσα. Βεβαίως η καλύτερη διαχείριση έχει αποφέρει καρπούς. Προχθές υπέγραψα την απόκτηση 252 νέων οχημάτων, για τα δικά μας μεγέθη, τεράστια παραγγελία. Εν πάση περιπτώσει όμως γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα που υπάρχουν.
Ο Αρχηγός αναφέρθηκε με λεπτότητα και ευγένεια στο διαρκές πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για την προμήθεια ελαστικών, αν είναι ποτέ δυνατόν, το οποίο όμως δεν εξαρτάται από το δικό μας Υπουργείο και τις δικές μας προσπάθειες, το ξέρετε, αν ήταν δικό μας θέμα και του δικού μας Υπουργείου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το είχαμε λύσει. Ξέρετε ότι εν πάση περιπτώσει λοιπόν αυτό που περιμένω από εσάς είναι αποτέλεσμα.
Και οφείλω να σας πω ότι όλοι, και εγώ και η Φυσική Ηγεσία και εσείς, κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Πάντοτε υπάρχουν δικαιολογίες, πάντοτε υπάρχουν αιτιολογίες. Τελικά όμως κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Περιμένω λοιπόν από εσάς να μου παράξετε το αποτέλεσμα. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Η μεγαλύτερη προστασία των αγαθών της περιουσίας και της ζωής του ελληνικού κράτους, υπό την ευρύτερη έννοια του περιβάλλοντος, αλλά και των Ελλήνων πολιτών ξεχωριστά. Αυτή είναι η δουλειά σας. Αυτή είναι αν θέλετε η δουλειά μας.
Οργανωθείτε όσο καλύτερα μπορείτε, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε. Ζητείστε τη συνεργασία της Φυσικής Ηγεσίας, τη συμβολή, τις εντολές της εάν αντιμετωπίζετε κάποιο εξειδικευμένο πρόβλημα στο οποίο μπορεί να παράσχει κάτι, αλλά θέλω να σας είμαι ξεκάθαρος: περιμένω το αποτέλεσμα. Δεν θα δεχτώ επιδείνωση των δεικτών σε σχέση με πέρσι. Αυτό το οποίο επιτυγχάνουμε κάθε φορά οφείλουμε να θεωρείται κεκτημένο. Ούτε οι συνθήκες οι καιρικές πέρσι ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές, για να πει κάνεις ότι ο καιρός και ο Θεός δια της ευλογίας του μας έφτασε εκεί. Εσείς το φτάσατε. Βεβαίως κάνοντας όλοι τον σταυρό μας κάθε φορά, γιατί δεν ξέρουμε τι μας τυχαίνει, αλλά εσείς το καταφέρατε αυτό. Περιμένω λοιπόν από σας και αυτή την περίοδο κάτι καλύτερο. Είμαστε σύμφωνοι κ. Αρχηγέ. Έχουμε συμφωνήσει σε αυτά.
Χάρηκα πολύ που σας είδα, ξαναλέω, θα κάνω μια προσπάθεια να σας επισκεφτώ και στις έδρες σας, φαντάζομαι ότι αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα για εσάς, αλλά εν πάση περιπτώσει μου κάνει καλό να σας βλέπω, γύρω- γύρω και όχι μόνο εδώ.
Θα επιχειρήσω μέχρι τον Ιούλιο να έχω γυρίσει όλη την Ελλάδα και να έχουμε κουβεντιάσει και επί τόπου μήπως θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρές βελτιώσεις και ιδίως μήπως μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και τα υπόλοιπα εκτός πυροσβεστικού σώματος στοιχεία που θα μπορούσαν να μας επιτρέψουν να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.
Ξέρω τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξέρω και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, ξέρω και την ανάγκη να συνεργαστούμε –μάλιστα τώρα που είναι προεκλογική περίοδος δεν ξέρω πως αυτό λειτουργεί υπέρ ή εναντίον της συνεργασίας αυτής-, αλλά όντας και βουλευτής της επαρχίας όλα αυτά τα γνωρίζω και σε μεγάλο βαθμό τα καταλαβαίνω. Όμως, το αποτέλεσμα μετράει. Ευχαριστώ θερμά κύριε Αρχηγέ».
Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη με το ίδιο αντικείμενο, η οποία έλαβε χώρα στην αίθουσα συσκέψεων του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, υπό την προεδρία του Αρχηγού Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Παπαγεωργίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων του ΠΣ Αντιστράτηγος ΠΣ Διαμαντής Κανελλόπουλος, και ο Υπαρχηγός Υποστήριξης του ΠΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης. Επίσης συμμετείχαν, οι Συντονιστές Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Φλόκας, Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Καρατζιάς, Υποστράτηγος ΠΣ Δημήτριος Πιερράκος και Υποστήριξης Υποστράτηγος ΠΣ Στέφανος Σπανέας, ο Διοικητής της ΠΕ. ΠΥ. Δ. Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Δημοσθένης Αναγνωστάκης, οι Περιφερειακοί Διοικητές, ο Διοικητής Ε.Σ.Κ.Ε. Υποστράτηγος ΠΣ Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ο Διευθυντής του 199-Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., ο Διευθυντής του Κ.Ε.Π.Π., οι Διοικητές Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. και 2ης Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και οι Διευθυντές Διευθύνσεων του Α.Π.Σ.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου