Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΛΑ – ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ – ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ

Συνάδελφοι

Μία από τις νέες απειλές που στοχεύει την καθημερινότητά μας, είναι η εξάπλωση του ιού Έμπολα εκτός Αφρικής. Η ανησυχία στη διεθνή επιστημονική κοινότητα είναι έκδηλη μετά τον θάνατο του Τόμας Ερικ Ντάνκαν, του Λιβεριανού που είχε μολυνθεί από τον ιό Eμπολα και νοσηλευόταν στο Ντάλας του Τέξας. Ο θανατηφόρος ιός, όπως και οι υπόλοιποι άλλωστε, δεν έχει σύνορα. Γι αυτό και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα βρίσκεται επι ποδός για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου. Την ίδια στιγμή στην Ισπανία, ανησυχία προκαλεί η ασθένεια της Ισπανίδας νοσηλεύτριας Τερέσα Ρομέρο που έχει διαγνωστεί με τον ιό.
Η απειλή ως ενεστώσα πλέον στην Δύση και στην Ευρώπη, απαιτεί την εξαιρετικά καλή και ενδελεχή ενημέρωση του συνόλου των πληθυσμών, αλλά κυρίως των ομάδων που εξαιτίας της επαγγελματικής τους φύσης, έρχονται σε επαφή με  άτομα, που τυχόν νοσούν από τον ιό.
Οι Πυροσβέστες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, κυρίως στις επιχειρήσεις διασώσεως έχουν αυξημένο κίνδυνο προσέγγισης τέτοιων απειλών. Σαφώς και η Πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ενημέρωση του συνόλου του πυροσβεστικού  προσωπικού για την νέα αυτή απειλή και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Προσωπικού  να επιμεληθεί για την εκπαίδευση  του προσωπικού και την χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων προστασίας κατά την επέμβαση, αλλά και την θέσπιση των διαδικασιών σε τυχόν επαφή με τον ιογενή παράγοντα.
Η ΕΑΠΣ ως το ελάχιστο, μπροστά στην νέα αυτή απειλή, βασιζόμενη στην επίσημη κρατική ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, παρουσιάζει αυτό το μικρό αφιέρωμα για την ενημέρωση τω συναδέλφων.  Στο τέλος παρουσιάζεται και ένα μικρό κείμενο από σχετικές οδηγίες της  Διεθνής Ομοσπονδίας Πυροσβεστών ΙΑFF, για το προσωπικό εκτάκτων αναγκών.
Ενημερωθείτε ΕΔΩ απο το site της Ε.Α.Π.Σ.

ΠΗΓΗ :  www.eaps.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου