Σάββατο 9 Μαΐου 2015

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 5η ΕΜΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΟΡΕΙΒΑΤΗ ΣΤΗ ΣΤΡΟΓΓΟΥΛΑ ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ

Αγωνία για ορειβάτη στη Στρογγούλα Πραμάντων -Σοβαρά τραυματισμένος σε δύσβατο σημείο
Ώρες αγωνίας για έναν 58χρονο Έλληνα ορειβάτη, ο οποίος γλίστρησε και έπεσε σε δύσβατο σημείο στην Στρογγούλα Πραμάντων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 58χρονος έχει τραυματιστεί σοβαρά στα άκρα και στο κεφάλι. Κοντά του βρίσκεται άλλος ένας ορειβάτης, με τον οποίο ήταν παρέα, ενώ μεταβαίνουν και άλλοι από το καταφύγιο της Στρογγούλας, μεταφέροντας κουβέρτες και τρόφιμα.
Σε εξέλιξη βρίκεται επιχείρηση διάσωσης από την 5η ΕΜΑΚ, ωστόσο εκτιμάται πως θα απαιτηθούν ώρες για να προσεγγίσουν στο σημείο, στη θέση "Λυρέ", σε υψόμετρο 1900 περίπου μέτρων, καθώς υπάρχει χιόνι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω του δύσβατου του σημείου, το νωρίτερο που μπορεί να γίνει η επιχείρηση μεταφοράς είναι τα ξημερώματα, ενώ έχει υπάρξει αίτημα και για ελικόπτερο Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας.
Με Super Puma η διάσωση του 58χρονου ορειβάτη
1726242238.jpgΣε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης του 58χρονου ορειβάτη, ο οποίος παραμένει τραυματισμένος σε δύσβατο σημείο κάτω από την κορυφή της Στρογγούλας μετά από πτώση χθες το απόγευμα.
Πάνω από τη σημείο αιωρείται αυτή τη στιγμή ελικόπτερο Super Puma για να παραλάβει τον ορειβάτη και να τον μεταφέρει στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων για να διακομιστεί στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Η επιχείρηση διάσωσης του ορειβάτη ήταν ολονύκτια, με τους έξι άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ και τρεις πυροσβέστες να καταφέρνουν να φτάσουν στο σημείο στις 3.10 τα ξημερώματα. Όπως διαπιστώθηκε από τον Υποδιοικητή της 5ης ΕΜΑΚ, η μεταφορά του τραυματία ήταν αδύνατη και ζητήθηκε συνδρομή ελικοπτέρου, με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου να προχωρά άμεσα στις ενέργειες και να αναλαμβάνει το κόστος . 
Το ελικόπτερο απογειώθηκε λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα και προσέγγισε στο σημείο, ωστόσο το έργο της διάσωσης είναι δύσκολο, καθώς στην περιοχή υπάρχει ομίχλη. Το θετικό είναι ότι η κατάσταση της υγείας του 58χρονου ορειβάτη δεν έχει επιδεινωθεί.
Αποχώρησε λόγω χαμηλής νέφωσης το Super Puma 
Ανεπιτυχής ήταν η πρώτη προσπάθεια διάσωσης του 58χρονου ορειβάτη, που βρίσκεται τραυματισμένος κάτω από την κορυφή της Στρογγούλας, από το ελικόπτερο Super Puma. Λόγω της χαμηλής νέφωσης, το ελικόπτερο δεν στάθηκε δυνατό να κατέβει σε χαμηλό ύψος και αποχώρησε, μεταβαίνοντας στο αεροδρόμιο του Ακτίου για ανεφοδιασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η επιχείρηση θα επαναληφθεί όταν βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.
Το Super Puma ανέσυρε τον ορειβάτη και τον μεταφέρει στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
Το Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πήρε μόλις τον ορειβάτη ο οποίος είχε εγκλωβιστεί σε δύσβατο σημείο στην κορυφή Στρογγούλα. Σε 15 λέπτα θα φθάσει στο Αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Περισσότερα σε λίγο.

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά του ορειβάτη με το Super Puma.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διακομίστηκε ο 58χρονος ορειβάτης, ο οποίος είχε τραυματιστεί σε δύσβατο σημείο κάτω από την κορυφή της Στρογγούλας στα Πράμαντα. Η δεύτερη επιχείρηση του ελικοπτέρου Super Puma ήταν επιτυχής και ο ορειβάτης μεταφέρθηκε λίγα λεπτά πριν τις 2.30 το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, απ’ όπου τον παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Η κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είναι καλή, καθώς τα τραύματα στο πόδι του, στο κεφάλι και στο ένα χέρι του δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία, ενώ σωτήρια ήταν η προσέγγιση στο σημείο έξι ανδρών της 5ης ΕΜΑΚ, τριών πυροσβεστών και άλλων ορειβατών από το καταφύγιο Πραμάντων, οι οποίοι είχαν μεταφέρει κουβέρτες και τρόφιμα στη διάρκεια της νύχτας.
Οι άνδρες της 5ης ΕΜΑΚ, οι πυροσβέστες και οι ορειβάτες κατευθύνονται προς το καταφύγιο Πραμάντων, όπου βρίσκεται και ο Περιφερειακός Διοικητής Ηπείρου της Πυροσβεστικής Ιωάννης Φωστιέρης που είχε τον συντονισμό της επιχείρησης.


ΠΗΓΗ : www.vimanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου