Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΑΣΚΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - 27/3/2014

Η ώρα είναι λίγο μετά τις 9 το πρωί. Η γη αρχίζει να τραντάζεται και σημειώνεται μερική κατάρρευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Υπάρχουν τραυματίες και εγκλωβισμένοι μεταξύ των μαθητών, αλλά και των εκπαιδευτικών. Μέσα σε λίγα λεπτά έχει σημάνει συναγερμός. Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ καταφτάνουν στο σημείο, ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής αναπτύσσονται στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος, ενώ η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που έχει τον συντονισμό ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας του Στρατού και εθελοντικών ομάδων.
Μέσα σε λίγη ώρα ολοκληρώνεται ο απεγκλωβισμός των ατόμων, οι τραυματίες μεταφέρονται στα νοσοκομεία και γίνεται ενδελεχής έλεγχος στο χώρο και καταμέτρηση των μαθητών για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κινδύνου και άλλων ατόμων. Όλα αυτά συνέβησαν σήμερα το πρωί στο χώρο του Καπλάνειου Σχολείου, αλλά ευτυχώς αυτό ήταν το σενάριο άσκησης ετοιμότητας με την κωδική ονομασία «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ», που πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων και η 5η Ε.Μ.Α.Κ. Στόχος της συγκεκριμένης άσκησης, που πραγματοποιήθηκε εκτός από τα Γιάννενα  και στις έδρες των Διοικήσεων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας, ήταν η  καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών από την πιθανή εκδήλωση σεισμικών φαινομένων.
Όπως τόνισε και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γιώργος Χαβέλας, αντικειμενικός σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης ήταν η δοκιμασία του υφιστάμενου σχεδιασμού στην αντιμετώπιση συνεπειών από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, η αποσαφήνιση των ρόλων των συναρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων και η βελτιστοποίηση της συνεργασίας των Υπηρεσιών σε πιθανό πραγματικό συμβάν.
Εκτός, βέβαια, από την άσκηση που αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας εκπαίδευσης ενός περίπου μήνα, η Πυροσβεστική πραγματοποίησε  και μία σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία των Ιωαννίνων, εκπαιδεύοντας σε σχέση με το σεισμό πάνω από 4.500 μαθητές,
Στην άσκηση πέραν των πυροσβεστικών δυνάμεων συμμετείχαν η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, το ΕΚΑΒ, η ΕΛΑΣ, η VIII Μεραρχία, η Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. και ο Δήμος Ιωαννιτών, ενώ με μια πολυμελή ομάδα συμμετείχε και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στη σημασία της άσκησης και της εκπαίδευσης αναφέρθηκαν με δηλώσεις του η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελένη Δημητριάδη, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Κολιός, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Τσαμπαλάς και ο Αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Κώστας Τσάγκας.



ΠΗΓΗ : http://vimanews.gr/  (Σύνταξη: Αποστόλης Τζελέτας) 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου